Posebna ugodnost

Test borelije

16,90  9,90 

Aprilska posebna ugodnost.

Test je namenjen odkrivanju protiteles proti bakteriji Borrelia burgdorferi (borelija), ki povzroča boreliozo. 

Testiranje za boreliozo s tem testom je uporabno za testiranje v zgodnji fazi domnevne okužbe z borelijo ali v obdobju 2. do 6. tednov po tem, ko vas je ugriznil klop (test ni primeren za testiranje zastarele okužbe z borelijo).

Testiranje opravite sami doma, rezultat pa izveste že v 10 minutah. Test nosi certifikat kakovosti ISO 13485, natančnost testa pa je dokazana s kliničnimi študijami. Komplet za testiranje vsebuje 1 test, ki ga prejmete na dom, v diskretni embalaži.

Skupina testov:

Opis

Informacije o testu za testiranje na borelijo, ki povzroča boreliozo TIK’ALERT®

Borelioza je huda bolezen, ki jo povzroča borelija. Test borelije je visoko zanesljiv medicinski pripomoček za odkrivanje protiteles proti bakteriji Borrelia burgdorferi (v nadaljevanju borelija), ki povzroča boreliozo. Testiranje je preprosto – potrebujete le kapljico krvi s konice prsta. Test je klinično potrjen in certificiran. Uporabljajo ga tudi v zdravstvenih ordinacijah ter laboratorijih po vsem svetu. Ker je borelioza test hiter, varen in zanesljiv, ga lahko opravite tudi sami doma (samotestiranje). Komplet za testiranje, ki ga prejmete po pošti, vsebuje vse, kar potrebujete za izvedbo testa. Rezultat izveste v 10 minutah. Z njim ugotovite, če ste okuženi z borelijo, ki povzroča boreliozo.

O bakteriji (borelija), ki povzroča boreliozo

Boreliozo povzroča bakterija Borrelia burgdorferi, proti kateri ne obstaja cepiva. Bakterija povzroča vnetja v srcu, sklepih in tudi živčevju. Če se ugotovi, da smo okuženi, se bolezen zdravi z antibiotiki, zato je treba čim prej ugotoviti, če je prišlo do okužbe.

Pogosti simptomi in znaki borelioze so rdeč kolobar na koži, bolečine v mišicah in sklepih, utrujenost in glavobol. Posledice okužbe se lahko kažejo kot spremembe na živčevju ter v okvari srca ter sklepov.

V 90 % primerov se borelija na človeka ali žival prenese z ugrizom klopa. Če se je klop že prisesal na telo, ga je treba obravnavati kot potencialnega prenašalca borelije. V Sloveniji je namreč tudi do 60 % klopov okuženih z borelijo. V okolici Ljubljane je okuženih skoraj 50 % klopov.

Več o Testu okuženosti klopa z borelijo si lahko preberete TUKAJ.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji letno prijavljenih med 3000 in 7000 okužb. Okužba z borelijo (borelioza) je 10-krat bolj pogosta od klopnega meningitisa. Do ugriza klopa in okužbe z borelijo najbolj pogosto pride v gozdovih, parkih, na travnikih in vrtovih, kjer se klopi zadržujejo v nizkem rastju od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Največ okužb z borelijo je zabeležiti pri otrocih, starih od 1 do 15 let, ter pri odraslih med 45. in 74. letom starosti. Okužba z borelijo (borelioza) se zdravi z antibiotiki.

Simptome in znake borelioze pri ljudeh lahko delimo glede na tri faze okužbe:

1. faza borelioze: v času od nekaj dni do nekaj tednov po okužbi se okoli mesta ugriza na koži pojavi rdeč kolobar (Erythema chronicum migrans), ki se s časom povečuje. Pojavi se v približno 70 % primerov okužbe z borelijo. Spremljajo ga simptomi in znaki, podobni simptomom in znakom gripe, kot so intenzivno znojenje, povišana telesna temperatura ter bolečine v mišicah in sklepih.

2. faza borelioze: v času nekaj tednov do nekaj mesecev po okužbi z borelijo lahko pride do vnetja živcev in možganske ovojnice (meninge). Pogosto sta prisotni intenzivna pekoča bolečina okoli mesta ugriza klopa in rdečica, ki se lahko razširi po celem telesu. Sklepi lahko otečejo in prizadet je lahko gibalni sistem. Okužba z borelijo (borelioza) lahko vpliva tudi na duševnost in miselne sposobnosti. V nekaterih primerih se lahko pojavi paraliza obraznih mišic, manj pogosto pa tudi vnetje srca in motnje srčnega utripa oziroma aritmija.

3. faza borelioze: v času od nekaj mesecev do nekaj let po okužbi se lahko pojavi kronično ali ponavljajoče vnetje sklepov, predvsem kolen in gležnjev (limski artritis). Pojavijo se lahko tudi spremembe na koži, poznane kot kronični atrofični akrodermatitis (Acrodermatitis chronica atrophicans).

Borelioza – o testiranju doma (samotestiranje)

Kadar je borelija prisotna v telesu, izzove imunski sistem, da proizvede specifična protitelesa, ki prepoznajo bakterijo borelijo in se nanjo pritrdijo. Ta specifična protitelesa se odkriva s krvnimi (serološkimi) preiskavami, ki jih izvajajo specializirani medicinski laboratoriji, lahko pa se testirate tudi sami doma.

Bistvena prednost testa borelije je, da z njim preverite prisotnost bakterije diskretno sami doma. Testiranje borelioze je enostavno in diskretno, že v 10 minutah izveste tudi rezultat, to je, če so v vaši krvi prisotna protitelesa proti boreliji, ki so znak borelioze. Izognete se tudi čakalnim vrstam.

Kdaj se testirati za boreliozo?

Testiranje za boreliozo s tem testom je namenjeno testiranju v zgodnji fazi okužbe z borelijo ali v obdobju 2. do 6. tednov po okužbi (domnevnem prenosu).

Značilen rdeč kolobar (Erythema chronicum migrans), ki je znak borelioze, se pojavi le v približno 70 % primerov okužbe.

Imunski sistem se na okužbo odzove tako, da proizvede specifična protitelesa proti boreliji. Specifična protitelesa, ki jih imunski sistem proizvede že zelo zgodaj, so protitelesa IgM, ki jih je mogoče zaznati 2 do 6 tednov po okužbi. V prvi fazi okužbe (2 do 4 tedne po okužbi; glejte tudi poglavje zgoraj “O bakteriji, ki povzroča boreliozo”) se protitelesa pojavijo le v 40 do 60 % primerov. V drugi fazi okužbe (4 do 6 tednov po okužbi) se protitelesa pojavijo v 70 % do 90 % primerov.

Ta test za boreliozo je namenjen odkrivanju teh specifičnih protiteles IgM, zato je testiranje s tem testom še posebej priporočljivo v obdobju 2. do 6. tednov po okužbi.

Kako učinkovit je test za testiranje na borelijo?

Test borelije je strokoven in visoko zanesljiv test. Proizveden je v Franciji. Uporabljajo ga tudi v medicini in zdravstvu po vsem svetu. Na našem testu so bile narejene klinične študije ovrednotenja delovanja, ki so pokazale, da je test najmanj 88-odstotno zanesljiv. To pomeni, da je v najmanj 88 odstotkih test borelije pokazal enak rezultat kot laboratorijski testi borelioze. Pri tem so glavne prednosti testa za boreliozo, da ga lahko izvedete sami doma, diskretno (brez vednosti drugih) in brez čakalnih vrst.

Kako deluje test za testiranje na borelijo?

Test borelije je imunokromatografski test, ki zazna protitelesa proti bakteriji Borrelia burgdorferi (borelija) v kapljici krvi. Deluje na principu vezave protiteles na antigene, ki so nanešeni na testni ploščici. Glede na rezultat se črtica na testni ploščici temu primerno obarva. Pri tem rezultat testiranja izveste že v 10 minutah po izvedbi testa. Celotno testiranje (skupaj s čakanjem na rezultat) pa traja približno 20 minut. Enostavnost testiranja je prikazana spodaj.

Postopek testiranja

1. S konice prsta vzamete kapljico krvi.
2. Kri in raztopino nanesete na testno ploščico.
3. Po 10 minutah odčitate rezultat.

Hranjenje testa borelije

Komplet za testiranje na borelijo hranite v originalni embalaži v suhem, temnem in čistem prostoru, npr. v predalu, pri temperaturi od +4 do +30 °C. Rok uporabe testov je 31 mesecev od datuma izdelave, zato se lahko testirate kadar koli v tem obdobju. Kljub temu bodite pozorni na rok uporabe, ki je natisnjen na zavoju s testno ploščico in na embalaži. Ko testno ploščico, ki se nahaja v kompletu za testiranje, enkrat vzamete iz zavoja, jo morate takoj uporabiti.

Opozorila

– Test borelije je popolnoma varen, vendar je treba natančno upoštevati izdelku priložena navodila.
– Test je presejalni. Za postavitev diagnoze se morate posvetovati s svojim osebnim zdravnikom.
Rezultat je treba odčitati po 10 minutah in ne kasneje od 15 minut. V nasprotnem primeru rezultat ni veljaven.

Uporabnost rezultatov testiranja za boreliozo

Rezultati testiranja so uporabni kot prva informacija možne okužbe z bakterijo Borrelia burgdorferi (borelija), ki povzroča boreliozo. S testiranjem lahko vplivate na bolj učinkovito in uspešno zdravljenje.

Če je rezultat testiranja negativen: obstaja velika verjetnost, da niste okuženi z borelijo. Kljub temu spremljajte simptome okužbe in ob prvem ponovnem sumu okužbe test ponovite.

POMEMBNO: V zelo zgodnji fazi okužbe z borelijo je možen negativen rezultat zaradi nizke koncentracije protiteles proti boreliji v krvi. Če je od ugriza klopa minilo manj kot 2 tedna, vaše telo še ni proizvedlo zadostne količine protiteles, ki jo je mogoče zaznati s testom. Zato je zelo priporočljivo, da v takšnem primeru testiranje ponovite čez 2 do 6 tednov.

Kljub temu, če se simptomi borelioze pojavijo, se nemudoma posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

Če je rezultat testiranja pozitiven: obstaja velika verjetnost, da ste okuženi z borelijo. Brez panike. Borelioza se zdravi z antibiotiki. Nemudoma se posvetujte s svojim osebnim zdravnikom, ki bo odločil o nadaljnjih korakih.

Nakup testa borelije po ugodni ceni

Test borelije lahko naročite brez recepta prek naše spletne trgovine Sanotest (kliknite »Dodaj v košarico«), po telefonu (030 414 180) ali elektronski pošti (samotestiranje@sanotest.com). Možnosti plačila so štiri, in sicer po povzetju (plačate poštarju ob prevzemu testa), z moneto, s karticami (Activa, Mastercard, Maestro, Visa in American Express) in po predračunu (prek vaše spletne banke ali UPN-a – univerzalnega plačilnega naloga).

Naročene teste vam bomo poslali po pošti v diskretni embalaži. To pomeni, da na ovojnici ne bo oznak o vašem naročilu, tako da boste le vi vedeli, kaj vsebuje pošiljka. Pri nakupu nad 30 EUR je poštnina brezplačna.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Test borelije”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Sorodni testi