Test holesterola

18,90 

Klinično potrjen test
Meri se celokupni, HDL- in LDL-holesterol
Rezultat: med 1 in 3 minutah
Vsebina: komplet z enim testom
Diskretna dostava
Za testiranje doma

V krvi skrbi za prenos lipidov več različnih lipoproteinskih agregatov. Najbolj pogosto se meri LDL in HDL. LDL prenaša lipide iz jeter do celic, HDL pa ravno obratno.

Ni na zalogi

Kategorija:

Opis

Informacije o Testu holesterola

Test holesterola je visoko zanesljiv medicinski pripomoček za določanje celokupnega, HDL- (dobrega) in LDL-holesterola (slabega). Test je klinično potrjen in ga uporabljajo v zdravstvenih ordinacijah in laboratorijih po celem svetu. Za testiranje holesterola potrebujete le kapljo krvi iz konice prsta. Test je zato enostaven, hiter in varen. Lahko ga opravite sami doma (samotestiranje). Komplet za testiranje holesterola, ki ga prejmete po pošti, vsebuje vse, kar potrebujete za izvedbo testa. Rezultat izveste že v 1 do 3 minutah. Z njim ugotovite vrednosti dobrega in slabega holesterola.

O holesterolu

Holesterol je voskasta maščobna snov, ki se nahaja v vseh človeških celicah. Telo potrebuje holesterol za proizvodnjo hormonov, vitamina D in snovi, ki nam pomagajo pri presnovi hrane. Problem nastane, če je holesterola preveč in se prične nabirati na steni žil. To lahko povzroči različne srčno-žilne bolezni, imenovane tudi kardiovaskularne bolezni. Na povečano raven holesterola običajno ne kažejo nobeni vidni znaki. Mnogi zato niti ne slutijo, da imajo raven holesterola previsoko. Tako se s težavo povišane vrednosti holesterola ne spopadejo pravočasno, kar lahko privede do omenjenih resnih zdravstvenih težav, tudi kapi.

O testiranju doma (samotestiranje)

Test holesterola omogoča, da sami hitro in zanesljivo ugotovite raven holesterola v vaši krvi. Bistvena prednost pred klasičnim testiranjem je, da celoten Test holesterola izvedete diskretno in enostavno sami doma. Celotna izvedba testa traja le 5 minut.

Kdaj se testirati?

Kopičenje holesterola na stenah žil vodi v kronično bolezen aterosklerozo, ki je v Sloveniji neposredno in posredno odgovorna za skoraj 40 % smrti. Nadzor nad holesterolom je ključnega pomena za spreminjanje življenjskih navad, prehrane in gibanja, s katerim lahko sami močno pripomoremo k uravnavanju holesterola.

Predvsem priporočamo, da opravite Test holesterola, če pri sebi prepoznate naslednje znake:

  • zvišan krvni tlak
  • kajenje
  • debelost
  • telesna neaktivnost
  • sladkorna bolezen
  • stres.

Kako učinkovit je test?

Test holesterola je strokoven in visoko zanesljiv diagnostični test. Proizveden je v Nemčiji. Klinične študije so pokazale, da je test več kot 99 % zanesljiv. To pomeni, da je v kar 99 % primerov test pokazal enak rezultat kot laboratorijski testi. Pri tem so glavne prednosti Testa holesterola, da ga lahko izvedete sami doma, diskretno (brez vednosti drugih) in brez čakalnih vrst.

Kako deluje test?

Test holesterola je imunokromatografski test, ki je namenjen določanju količine holesterola v krvi. Rezultat testiranja izveste že v 1 do 3 minutah po izvedbi testa. Celotno testiranje holesterola (skupaj s čakanjem na rezultat) traja 5 minut. Enostavnost testiranja je opisana spodaj.

Postopek testiranja

1. Iz konice prsta vzamete kapljico krvi.
2. Kri nanesete na testno ploščico.
3. Po eni minuti pričnite z odčitavanjem rezultatov.

Hranjenje testa

Komplet za testiranje holesterola hranite v originalni embalaži, v suhem, temnem in čistem prostoru npr. predalu, pri temperaturi 18 – 27 °C. Rok uporabnosti testov je 18 mesecev od datuma izdelave, zato se lahko testirate kadarkoli v tem obdobju. Kljub temu bodite pozorni na rok uporabe, ki je natisnjen na embalaži.

Opozorilo

  • Ko zavoj s testno ploščico enkrat odprete, je potrebno Test holesterola izvesti takoj.
  • S kapljico krvi je potrebno napolniti obe priloženi kapalki.
  • Najprej odčitajte rezultat za HDL holesterol (po eni minuti in ne kasneje kot v 3 minutah). Po 3 minutah odčitajte še rezultat za celokupni holesterol. Nato LDL holesterol izračunate na zelo enostaven način. Od celokupnega holesterola odštejete HDL holesterol in dobite LDL holesterol.

Uporabnost rezultatov

Rezultati testiranja so uporabni za določitev vrednosti holesterola v krvi. Rezultati so v pomoč pri spremljanju zdravstvenega stanja in pravočasnem zaznavanju povečanih vrednosti holesterola. S tem lahko sami vplivate na uravnavanje holesterola in zmanjševanje tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni.

V primeru, da imate povišane vrednosti holesterola priporočamo, da se posvetujete s svojim osebnim zdravnikom.