Test za odkrivanje krvi v blatu

12,99 

Test za odkrivanje krvi v blatu zazna kri v blatu, ki s prostim očesom ni vidna.

Klinično potrjen test
Certificirana kakovost
Rezultat: v 5 minutah
Vsebina: komplet z enim testom
Diskretna dostava
Za testiranje doma

Kri v blatu je najpogostejši pokazatelj prisotnosti polipov v debelem črevesu. Iz celic v polipih lahko nastane karcinom.

Ni na zalogi

Kategorija:

Opis

Informacije o Testu za odkrivanje krvi v blatu myCARE® Colon Polyps Test

Kri v blatu je najpogostejši pokazatelj prisotnosti polipov v debelem črevesu. Iz celic v polipih lahko nastane karcinom.

Test za odkrivanje krvi v blatu je visoko zanesljiv medicinski pripomoček za odkrivanje prikrite krvavitve v blatu. Testiranje krvi v blatu je enostavno – potrebujete le vzorec blata. Test je klinično potrjen in certificiran. Ker je hiter, varen in zanesljiv, ga lahko opravite sami doma (samotestiranje). Komplet za testiranje na prikrito krvavitev v blatu, ki ga prejmete po pošti, vsebuje vse, kar potrebujete za izvedbo testa. Rezultat izveste že v 5 minutah. Z njim ugotovite, če je v vašem blatu kri, ki je najpogostejši znak prisotnosti polipov v debelem črevesu.

Kri v blatu in rak debelega črevesa

Rak na debelem črevesu in danki je tretji najpogostejši rak na svetu pri moških in drugi najpogostejši rak pri ženskah.1 V zahodnih državah je odgovoren za približno 10 odstotkov primerov smrti zaradi raka.2 Njegova pojavnost naj bi se do leta 2030 povečala za 60 odstotkov.3

V Sloveniji je v obdobju 2010–2014 v povprečju za rakom na debelem črevesu in danki vsako leto zbolelo 1537 ljudi, 770 pa jih zaradi te oblike raka vsako leto umre.4

V državah v razvoju gre povečano pojavnost raka na debelem črevesu in danki pripisati staranju prebivalstva, neustreznim prehranjevalnim navadam in dejavnikom tveganja, kot so kajenje, premalo gibanja in debelost.2

O testiranju krvi v blatu doma (samotestiranje)

Test za odkrivanje krvi v blatu omogoča, da sami doma, hitro in diskretno preverite, če je v vašem blatu prisotna kri. Bistvena prednost tega testa krvi v blatu pred klasičnim testiranjem je, da celoten test izvedete sami doma in preverite, če je v vašem blatu kri. Testiranje za kri v blatu je enostavno in diskretno, že v 5 minutah izveste tudi rezultat, to je, če je v vašem blatu prisotna kri. Izognete se tudi čakalnim vrstam.

Kdaj se testirati na prikrito krvavitev v blatu?

Tveganje, da zbolimo za rakom na debelem črevesu ali danki, se s starostjo povečuje. Največ obolelih je starejših od 50 let, žal pa lahko ta bolezen doleti tudi mlajše.5 Osebam, starim od 50 do 74 let, priporočamo sodelovanje v državnem programu Svit.6

Na bolezenske spremembe v črevesju lahko kažejo tudi naslednji znaki in simptomi:7

 • spremembe pri odvajanju, kot so driska, zaprtost, tanko blato,
 • krči ali bolečine v trebuhu,
 • vidna kri v blatu,
 • slabost ali utrujenost,
 • nepričakovana izguba telesne mase.

*Doma se lahko testirate tudi na bakterijo, ki povzroča rano na želodcu, Helicobacter pylori.

Redno testiranje za kri v blatu je priporočljivo tudi za vse tiste, ki so bolj ogroženi:5

 • najbližji krvni sorodniki bolnikov, ki so za rakom na debelem črevesju ali danki zboleli pred 60. letom starosti (če je zbolel oče, mati, brat ali sestra),
 • bolniki s kronično vnetno črevesno boleznijo,
 • bolniki, pri katerih so bili v črevesju že odkriti polipi.

Kako zanesljiv je test za odkrivanje krvi v blatu?

Test za odkrivanje krvi v blatu je strokoven in visoko zanesljiv diagnostični test, namenjen odkrivanju krvi v blatu. Proizveden je v Avstriji. Na testu so bile izvedene klinične študije ovrednotenja delovanja, ki so pokazale, da je test najmanj 94-odstotno zanesljiv. To pomeni, da je v najmanj 94 odstotkih test za kri v blatu pokazal enak rezultat kot laboratorijski testi. Pri tem so glavne prednosti tega testa krvi v blatu, da ga izvedete sami doma, diskretno (brez vednosti drugih) in brez čakalnih vrst.

Kako deluje test za odkrivanje krvi v blatu?

Test za odkrivanje krvi v blatu je imunokromatografski test, ki deluje na principu vezave človeškega hemoglobina na protitelesa, ki so nanešena na testni ploščici. Glede na rezultat se črtica na testni ploščici temu primerno obarva. Pri tem rezultat testiranja izveste že v 5 minutah po izvedbi testa. Celotno testiranje (skupaj s čakanjem na rezultat) pa traja približno 10 minut. Enostavnost testiranja je prikazana spodaj.

Postopek testiranja na prikrito krvavitev v blatu

1. Odvzamete vzorec blata.
2. Blato zmešate s testno raztopino v suspenzijo.
3. Suspenzijo nanesete na testno ploščico.
4. Po 5 minutah odčitate rezultat.

Hranjenje testa za odkrivanje krvi v blatu

Test za odkrivanje krvi v blatu hranite v originalni embalaži v suhem, temnem in čistem prostoru, npr. v predalu, pri temperaturi od +4 do +30 °C. Rok uporabe testa je 2,5 leta od datuma izdelave, zato se lahko testirate kadar koli v tem obdobju. Kljub temu bodite pozorni na rok uporabe, ki je natisnjen na zavoju s testno ploščico in na embalaži. Ko testno ploščico, ki se nahaja v kompletu za testiranje, enkrat vzamete iz zavoja, jo morate takoj uporabiti.

Opozorila

 • Poskrbite, da vzorec blata ne pride v stik z vodo v straniščni školjki.
 • Ženske: testa ne smete izvesti med menstruacijo in do treh dni po zaključeni menstruaciji.
 • Brez posvetovanja s svojim zdravnikom ne sprejemajte nobenih zdravstvenih odločitev!

Uporabnost rezultatov testiranja za kri v blatu

Rezultati testiranja krvi v blatu so uporabni kot prva informacija o prisotnosti krvi v blatu. Prej ko odkrijemo težave, večja je možnost, da preprečimo možen razvoj rakavega obolenja.

Če je rezultat testiranja krvi v blatu negativen: obstaja velika verjetnost, da v vašem blatu ni krvi. Kljub temu spremljajte simptome, ki so značilni za bolezenske spremembe v črevesju (glejte zgoraj), in ob prvem sumu bolezni  ponovite testiranje.

Če je rezultat testiranja krvi v blatu pozitiven: kri v blatu še ne pomeni, da imate raka. Posvetujte se s svojim osebnim zdravnikom, ki bo odločil o nadaljnjih korakih.

Viri:

1 Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), International Agency for Research on Cancer. GLOBOCAN 2012: Estimated Cancer Incidence, Mortality and Prevalence Worldwide in 2012. Dostopno na: http://globocan.iarc.fr/Pages/fact_sheets_cancer.aspx (24. 7. 2018).
2 Kuipers J. E., et. Al, 2015. Colorectal cancer. Nature Reviews Disease Primers, 2015(1), 15065.
3 Arnold M., et la., 2015. Global patterns and trends in colorectal cancer incidence and mortality. Gut 2016(0), 1–9.
4 Slovenija in rak, Register raka Republike Slovenije. Osnovni epidemiološki podatki o raku: debelo črevo in danka (C18-C20). Onkološki inštitut Ljubljana. Dostopno na: http://www.slora.si/c/document_library/get_file?uuid=9f8c0a70-431c-4315-8b90-1c91be9ac183&groupId=11561 (24. 7. 2018).
5 Nacionalni inštitut za javno zdravje, Center Svit. Državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesju in danki. Dostopno na: http://www.program-svit.si/binary/show/5301 (24. 7. 2018).
6 V Sloveniji pod okriljem Ministrstva za zdravje Republike Slovenije poteka program Svit, ki je namenjen presejanju in zgodnjemu odkrivanju predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Izvaja ga Nacionalni inštitut za javno zdravje in je namenjen moškim in ženskam v starosti od 50 do 74 let. Sodelovanje v programu je brezplačno, zato priporočamo, da izkoristite tudi to možnost rednega testiranja (http://www.program-svit.si).
7 American Cancer Society. Colorectal Cancer Signs and Symptoms. Dostopno na: https://www.cancer.org/cancer/colon-rectal-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-and-symptoms.html.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Test za odkrivanje krvi v blatu”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglejte si tudi...