Test delovanja ledvic

14,90 

Visok krvni tlak, povišan krvni sladkor in tudi nepojasneni razlogi lahko povzročijo odpoved ledvic. S testom preverite svojo ledvično funkcijo. 

Klinično potrjen test
Rezultat: v 5 minutah
Posebej priporočamo sladkornim bolnikom
Vsebina: komplet z enim testom
Diskretna dostava
Za testiranje doma

Test je namenjen preverjanju delovanja ledvic-odkrivanju beljakovine  albumin v urinu. Proteini v urinu so znak slabega delovanja ledvic. Albumin je protein, ki je običajno prisoten v krvi, ne pa v urinu. Ob poslabšanem filtriranju ledvic (ledvice filtrirajo okoli 150 litrov krvi na dan) lahko albumin preide v urin.

Ni na zalogi

Opis

Informacije o Testu delovanja ledvic (test beljakovine albumin v urinu) M-Albu-Check-1

Beljakovine v urinu (proteini v urinu) so znak slabega delovanja ledvic. Ledvice filtrirajo okoli 150 litrov krvi na dan in ob poslabšani filtraciji v glomerulu lahko albumin (beljakovina) preide v urin.

Test delovanja ledvic je visoko zanesljiv medicinski pripomoček za odkrivanje povečane količine beljakovine albumin v urinu. Testiranje je preprosto – potrebujete le urin.

Test za odkrivanje beljakovine albumin v urinu je klinično potrjen in certificiran. Uporabljajo ga tudi v zdravstvenih ordinacijah ter laboratorijih po vsem svetu. Ker je hiter, varen in zanesljiv, ga lahko opravite tudi sami doma (samotestiranje).

Testiranje prisotnoti beljakovin v urinu je še posebej priporočljivo za sladkorne bolnike. Komplet za testiranje, ki ga prejmete po pošti, vsebuje vse, kar potrebujete za izvedbo testa.

Rezultat izveste že v 5 minutah. Z njim ugotovite, če so v urinu povišani proteini (albumini), ki so znak okvare ledvic.

Beljakovine v urinu in albumin

Albumin je beljakovina (protein), ki je običajno prisotna v krvi, ne pa v urinu. Proteinurija (proteini v urinu) ali albuminurija je znak bolezni ledvic in pomeni, da je v urinu preveč albumina.

Zdrave ledvice ne prepuščajo albumina iz krvi v urin, poškodovane ledvice pa albumin prepustijo v urin. Manj kot je v urinu albumina, bolje je.1

Proteinurija in albuminurija sta zgodnji znanilki kronične ledvične bolezni, hkrati pa tudi dejavnik tveganja za hitrejše slabšanje ledvičnega delovanja in zgodnejši nastanek končne ledvične odpovedi.4

O testiranju albumina v urinu doma (samotestiranje)

Test delovanja ledvic (test beljakovine albumin v urinu) omogoča, da sami doma redno preverjate, če je v vašem urinu prisoten albumin. Bistvena prednost pred klasičnim testiranjem je, da sami doma diskretno preverite prisotnost beljakovine albumin v urinu. Testiranje je enostavno in diskretno, že v 5 minutah izveste tudi rezultat. Izognete pa se tudi čakalnim vrstam.

V urinu lahko s Testom za analizo urina preverite tudi prisotnost nitritov ali levkocitov, ki so znak okužbe sečil -> kliknite tukaj.

Beljakovine v urinu v urinu – Simptomi bolezni ledvic ali kdaj se testirati?

Po podatkih Evropskega združenja za zdravje ledvic (angl. European Kidney Health Alliance) ima najmanj 10 odstotkov evropskega prebivalstva kronično ledvično bolezen.2 V Sloveniji ima neko stopnjo ledvične okvare verjetno več kot 150.000 ljudi. Mnogi za to sploh ne vedo, saj nimajo nobenih težav.3

Preverjanje albumina v urinu je pomembno za odkrivanje bolezni ledvic in spremljanje napredovanja bolezni ledvic.1

Največje tveganje za nastanek kronične ledvične bolezni imajo bolniki s sladkorno boleznijo, arterijsko hipertenzijo (visok krvni tlak), srčno-žilno boleznijo in tisti, ki imajo v družini znano dedno ledvično bolezen. Bolj so ogroženi tudi kadilci in debeli ljudje.4

Strokovnjaki še posebej priporočajo preverjanje albumina v urinu omenjenim ljudem z večjim tveganjem za nastanek kronične ledvične bolezni.

Simptomi kronične ledvične bolezni so precej neznačilni in se pogosto prekrivajo s simptomi bolezenske prizadetosti drugih organov.5

Kako zanesljiv je test delovanja ledvic?

Test delovanja ledvic (test beljakovine albumin v urinu) je strokoven in visoko zanesljiv diagnostični test. Proizveden je v Franciji. Že več kot 10 let ga uporabljajo v medicini in zdravstvu po vsem svetu.

Klinične študije ovrednotenja delovanja so pokazale, da je test najmanj 88 odstotkov zanesljiv. To pomeni, da je v najmanj 88 odstotkih primerov test pokazal enak rezultat kot laboratorijski testi. Pri tem so glavne prednosti testa delovanja ledvic, da ga lahko izvedete sami doma, diskretno (brez vednosti drugih) in brez čakalnih vrst.

Kako deluje test za preverjanje prisotnosti beljakovine albumin v urinu?

Test delovanja ledvic (test beljakovine albumin v urinu) je zelo občutljiv hitri imunokromatografski test, ki zazna zelo nizke količine albumina v urinu. Glede na rezultat se črtica na testnem lističu temu primerno obarva. Pri tem rezultat testiranja izveste že v 5 minutah po izvedbi testa. Celotno testiranje (skupaj s čakanjem na rezultat) traja približno 7 minut. Enostavnost testiranja je opisana spodaj.

Postopek testiranja prisotnosti beljakovine albumin v urinu

1. Urinirate v priloženo posodico za urin.
2. Testni listič potopite v urin.
3. Po 5 minutah odčitate rezultat.

Hranjenje testa delovanja ledvic

Komplet za testiranje delovanja ledvic hranite v originalni embalaži, v suhem, temnem in čistem prostoru, npr. predalu, pri temperaturi od +4 do +30 °C. Rok uporabe testov je 3 leta od datuma izdelave, zato se lahko testirate kadar koli v tem obdobju. Kljub temu bodite pozorni na rok uporabe, ki je natisnjen na zavoju s testnim lističem in na embalaži. Ko testni listič, ki se nahaja v kompletu za testiranje, enkrat vzamete iz zaščitnega zavoja, ga morate takoj uporabiti.

Opozorilo

  • Test delovanja ledvic je popolnoma varen, vendar je treba natančno upoštevati izdelku priložena navodila.
  • Zavoj s testnim lističem odprite le takrat, ko ste pripravljeni na testiranje.
  • Test je presejalni. Za postavitev diagnoze se morate posvetovati s svojim osebnim zdravnikom.
  • Za čim bolj točen rezultat je priporočljivo, da za testiranje uporabite prvi jutranji urin.

Uporabnost rezultatov testiranja prisotnosti beljakovine albumin v urinu

Rezultati testiranja so uporabni kot prva informacija možne prisotnosti beljakovine albumin v urinu, ki je znak okvare ledvic. S testiranjem lahko tako vplivate na bolj učinkovito in uspešno zdravljenje v primeru bolezni ledvic.

Če je rezultat negativen: spremljajte simptome okvare ledvic in ob prvem ponovnem sumu okvare ledvic test ponovite.

Če je rezultat mejni: priporočamo, da občasno preverite raven albumina v urinu.

Če je rezultat pozitiven: pozitiven rezultat je lahko začasna sprememba vašega fiziološkega stanja. Priporočamo, da testiranje čez nekaj dni ponovite z novim testom. Če je rezultat ponovno pozitiven, se posvetujte se s svojim osebnim zdravnikom, ki bo odločil o nadaljnjih korakih.

Viri:

1 National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Albuminuria: Albumin in the Urine. Dostopno na: https://www.niddk.nih.gov/health-information/kidney-disease/chronic-kidney-disease-ckd/tests-diagnosis/albuminuria-albumin-urine (5. 6. 2018).
2 European Kidney Health Alliance, 2013. The Alarming Rise in Chronic Kidney Disease in Europe: How to deal with this costly problem. Dostopno na: https://www.era-edta.org/images/2013_EKHA_Call_to_Action_ANNEX_2%20.pdf (5. 6. 2018).
3 Organizacijski odbor Svetovnega dneva ledvic, 2018. Kronična ledvčina bolezen. Dostopno na: https://www.svetovnidanledvic.org/resources/files/KLB_zgibanka_2018.pdf (5. 6. 2018).
4 Skamen J., Purg D., Lindič J., 2011. Odkrivanje kronične ledvične bolezni. Medicinski razgledi, 2011(50). 419-432.
5 Kveder R., 2014. Pristop k bolniku z ledvično boleznijo. V: Lindič J., et. al. Bolezni ledvic. Ljubljana: Slovensko zdravniško društvo – Slovensko nefrološko društvo in Univerzitetni klinični center Ljubljana – Klinični oddelek za nefrologijo, Interna klinika. 21-27.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Test delovanja ledvic”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglejte si tudi...