Test menopavze

16,90 

Klinično potrjen test
Rezultat: v 5 minutah
Vsebina: komplet z 2 testoma
Diskretna dostava
Za testiranje doma

V menopavzi se postopoma zmanjšuje izločanje količine FSH hormona iz hipofize.

Ni na zalogi

Kategorija:

Opis

Informacije o testu menopavze FSH Midstream Test

Test menopavze je visoko zanesljiv medicinski pripomoček za odkrivanje hormona FSH (folikel stimulirajočega hormona) v urinu. Test je klinično potrjen in ga uporabljajo v zdravstvenih ordinacijah in laboratorijih po celem svetu. Za testiranje potrebujete le urin. Test menopavze je zato enostaven, hiter in varen. Lahko ga opravite sami doma (samotestiranje). Komplet za testiranje, ki ga prejmete po pošti, vsebuje vse, kar potrebujete za izvedbo testa. Rezultat izveste že v 5 minutah. Z njim ugotovite, če je v vašem urinu povečana količina hormona FSH, ki je znak nastopa menopavze pri ženskah.

O menopavzi (hormonu FSH)

Menopavza je trajna prekinitev mesečnega cikla, vendar najpogosteje ni znanstveno dokazana vsaj do enega leta po prenehanju menstruacije. Čas pred menopavzo, to je 12 mesecev pred izgubo ciklusa, se imenuje perimenopavza. Pojav perimenopavze je povzročen s strani sprememb v nivojih hormonov, ki regulirajo mesečni ciklus. Ko telo preneha proizvajati estrogen, povzroči povečano produkcijo folikel stimulirajočega hormona (FSH), ki običajno regulira razvoj ženskih jajčec. Ravno zato test FSH omogoča določitev, ali je ženska v perimenopavzi.

O testiranju doma (samotestiranje)

Test menopavze omogoča, da sami hitro in zanesljivo ugotovite ali ste že pred menopavzo (perimenopavza). Bistvena prednost pred klasičnim testiranjem je, da celoten Test menopavze izvedete diskretno in enostavno sami doma. Celotna izvedba testa traja le 6 minut.

Kdaj se testirati?

Menopavza privede do hormonskega neravnovesja in s tem do bolezni, kot so osteoporoza ter bolezni srca in ožilja. V času po menopavzi so ženske bolj dovzetne za razvoj različnih bolezni, zato je zgodnje ugotavljanje stanja še toliko bolj pomembno pri odločitvah o nadaljnjih ukrepih za preprečevanje razvoja bolezni.

Testiranje povečane količine hormona FSH v urinu še posebej priporočamo, če pri sebi opazite katerega izmed naslednjih pogostih simptomov oz. znakov menopavze:

 • navali vročine,
 • nočno potenje,
 • razdražljivost,
 • depresivnost,
 • pozabljivost,
 • nespečnost,
 • zmanjšan libido,
 • suhost nožnice.

Če imate še menstruacijo, opravite prvi test (iz kompleta Testa menopavze) v prvem tednu menstrualnega cikla. To je v času od 2. do 7. dne, šteto od prvega dne menstruacije.
Drugi test opravite en teden kasneje. To je 7 dni po zgoraj omenjenem prvem testu.

Če menstruacije nimate več, potem lahko opravite prvi test katerikoli dan v mesecu. Drugi test pa  en teden (7 dni) kasneje.

Kako učinkovit je test?

Test menopavze je strokoven in visoko zanesljiv diagnostični test. Proizveden je v ZDA. Klinične študije so pokazale, da je test več kot 98 % zanesljiv. To pomeni, da je v kar 98 % primerov test pokazal enak rezultat kot laboratorijski testi. Pri tem so glavne prednosti testa menopavze, da ga lahko izvedete sami doma, diskretno (brez vednosti drugih) in brez čakalnih vrst.

Kako deluje test?

Test menopavze je imunokromatografski test, ki je namenjen odkrivanju povišanih vrednosti hormona FSH v urinu. Rezultat testiranja izveste že v 5 minutah po izvedbi testa. Celotno testiranje (skupaj s čakanjem na rezultat) traja 6 minut. Enostavnost testiranja je prikazana spodaj.

Postopek testiranja

1. Urin zberete v lonček.
2. Testno ploščico pomočite v urin.
3. Po 5 minutah odčitajte rezultat.

Hranjenje testa

Komplet za testiranje menopavze hranite v originalni embalaži, v suhem, temnem in čistem prostoru npr. predalu, pri temperaturi 2 – 30 °C. Rok uporabnosti testov je 18 mesecev od datuma izdelave, zato se lahko testirate kadarkoli v tem obdobju. Kljub temu bodite pozorni na rok uporabe, ki je natisnjen na embalaži.

Opozorilo

 • Ko zavoj s testno ploščico enkrat odprete, je potrebno test izvesti takoj.
 • Absorpcijskega traku se ne dotikajte s prsti.
 • Rezultat je potrebno odčitati po 5 minutah, najkasneje v 10 minutah. Po 10 minutah rezultat ni več veljaven.
 • Pred pričetkom testiranja si je potrebno z milom in toplo vodo temeljito umiti roke in spolovilo.
 • Za testiranje je potrebno zbrati srednji curek urina.

Uporabnost rezultatov

Rezultati testiranja so uporabni kot prva informacija o tem, če ste že v času pred nastopom menopavze (v perimenopavzi). S tem lahko sami vplivate na zmanjševanje pojavnosti bolezni, do katerih so ženske bolj dovzetne v obdobju menopavze.

Če je rezultat negativen: spremljajte simptome menopavze in ob prvem sumu na menopavzo test ponovite.

Če je rezultat pozitiven: posvetujte se s svojim osebnim zdravnikom ali ginekologom, ki se bo odločil o nadaljnjih korakih.