Test okuženosti klopa z borelijo

14,90 

Klinično potrjen test
Rezultat: v 10 minutah
Vsebina: komplet z enim testom
Priložena pinceta za odstranjevanje klopov
Diskretna dostava
Za testiraje doma

V Sloveniji je tudi do 60 % klopov, okuženih z bakterijo Borrelia burgdorferi. To nas uvršča v sam vrh evropskih držav z visokim tveganjem. Bakterija se prenaša na človeka, ko klop sesa kri. Prisotnost bakterije v klopu predstavlja nevarnost okužbe.

Ni na zalogi

Kategorija:

Opis

Informacije o testu okuženosti klopa z borelijo

Klop je prenašalec borelije. Test okuženosti klopa z borelijo je visoko zanesljiv pripomoček za odkrivanje bakterije iz rodu Borrelia (Borrelia burgdorferi, Borrelia garinii, Borrelia afzelii) neposredno v klopu. Testiranje je preprosto. Treba je le zdrobiti klopa, ki ga želite testirati. Komplet za testiranje prejmete po pošti. Vsebuje vse, kar potrebujete za izvedbo testa.

Test okuženosti klopa z borelijo je hiter, varen in zanesljiv, zato ga lahko opravite sami doma. Rezultat izveste že v 10 minutah. Z njim ugotovite, če je klop okužen z bakterijo Borrelia burgdorferi (v nadaljevanju: borelija).

O bakteriji, ki povzroča boreliozo

Bakterija borelija povzroča hudo bolezen boreliozo. Pogosti znaki borelioze so rdeč kolobar na koži, bolečine v mišicah in sklepih, utrujenost in glavobol. Posledice okužbe se lahko kažejo kot spremembe na živčevju ter v okvari srca ter sklepov.

V 90 % primerov se borelija na človeka ali žival prenese z ugrizom klopa. Če se je klop že prisesal na telo, ga je treba obravnavati kot potencialnega prenašalca borelije. V Sloveniji je namreč tudi do 60 % klopov okuženih z borelijo. V okolici Ljubljane je okuženih skoraj 50 % klopov.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji letno prijavljenih med 3000 in 7000 okužb. Okužba z borelijo je 10-krat bolj pogosta od klopnega meningitisa. Do ugriza klopa in okužbe najbolj pogosto pride v gozdovih, parkih, na travnikih in vrtovih, kjer se klopi zadržujejo v nizkem rastju od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Največ okužb je zabeležiti pri otrocih, starih od 1 do 15 let, ter pri odraslih med 45. in 74. letom starosti. Okužba z bakterijo borelijo se zdravi z antibiotiki.

Več informacij o boreliozi in poteku bolezni je dosegljivi na strani testa borelije.

O testiranju doma

S testom okuženosti klopa z borelijo lahko sami doma odkrijete prisotnost borelije v klopu. Testiranje je enostavno, diskretno in v celoti traja približno 15 minut. Tako lahko že takoj sami doma ugotovite, če je klop prenašalec borelije.

Kdaj se testirati?

Test okuženosti klopa z borelijo je priporočeno imeti vedno s seboj, ko greste v naravo. Klopa lahko testirate že takoj, ko ga opazite in odstranite s telesa. Če test okuženosti klopa z borelijo hranite doma, takoj testirajte klopa, ko se vrnete s travnika ali iz gozda. S testom ugotovite, ali je klop, ki vas je ugriznil, okužen z borelijo.

Tudi če je rezultat testa negativen, še vedno obstaja možnost, da vas je klop okužil z borelijo, zato spremljajte znake borelioze. Če imate dvome, se posvetujte z osebnim zdravnikom.

Kako učinkovit je test?

Test okuženosti klopa z borelijo je visoko zanesljiv test. Klinične študije so pokazale, da je test 95,16-odstotno zanesljiv. To pomeni, da je kar v 95,16 % test pokazal enak rezultat kot laboratorijski testi. Pri tem so glavne prednosti testa okuženosti klopa z borelijo, da ga lahko izvedete sami doma, diskretno (brez vednosti drugih) in brez čakalnih vrst.

Kako deluje test?

Test okuženosti klopa z borelijo je hiter imunološki test na membrani, ki zazna antigene bakterij iz rodu Borrelia (Borrelia burgdorferi, Borrelia garinii, Borrelia afzelii) v klopu. Deluje na principu poliklonskih protiteles, ki so vezani v kromatografskem traku testne ploščice, in konjugiranih protiteles, razpršenih v raztopini. Oboji vežejo antigene Borrelia, s čimer omogočijo zaznavo njihove prisotnosti. Glede na rezultat se črtica na testni ploščici temu primerno obarva. Pri tem rezultat testiranja izveste že v 10 minutah po izvedbi testa. Celotno testiranje (skupaj s čakanjem na rezultat) pa traja približno 15 minut. Enostavnost testiranja je prikazana spodaj.

Postopek testiranja

1. Klopa previdno odstranite s kože s priloženo posebno pinceto za odstranjevanje klopov.
2. Klopa zdrobite v epruveti z s palčko za drobljenje klopa.
3. Dobljeno suspenzijo nanesete na testno ploščico.
4. Po 10 minutah odčitate rezultat.

Hranjenje testa

Komplet za testiranje okuženosti klopa z borelijo hranite v originalni embalaži v suhem, temnem in čistem prostoru, npr. predalu, pri temperaturi od +2 do +30 °C. Rok uporabe testov je 2 leti od datuma izdelave, zato se lahko testirate kadar koli v tem obdobju. Kljub temu bodite pozorni na rok uporabe, ki je natisnjen na zavoju s testno ploščico in embalaži. Ko testno ploščico, ki se nahaja v kompletu za testiranje, enkrat odprete, jo morate takoj uporabiti.

Opozorila

  • Test okuženosti klopa z borelijo je popolnoma varen, vendar je treba natančno upoštevati izdelku priložena navodila.
  • Test je namenjen izključno testiranju klopov in ni namenjen testiranju ljudi (npr. vzorcev sline, krvi in urina).
  • Test je primeren samo za testiranje majhnih do srednje velikih klopov (≤ 8 mm).
  • Rezultat je treba odčitati po 10 minutah in ne kasneje od 20 minut. V nasprotnem primeru rezultat ni veljaven.

Uporabnost rezultatov

Rezultati testiranja so uporabni kot prvi korak pri ugotavljanju okuženosti klopa z borelijo.

Če je rezultat negativen: velika verjetnost, da klop ni okužen z borelijo. Kljub temu, če se simptomi borelioze pojavijo, se nemudoma posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

Če je rezultat pozitiven: velika verjetnost, da je klop okužen z borelijo. Obstaja tudi verjetnost, da je klop prenesel bakterijo na vas. Brez panike. Priporočamo, da v 2–4 tednih po ugrizu opravite test borelije in spremljate, če se pojavijo simptomi borelioze. Če se simptomi pojavijo, se nemudoma posvetujte s svojim osebnim zdravnikom, ki bo odločil o nadaljnjih korakih.

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Bodi prvi ocenjevalec “Test okuženosti klopa z borelijo”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oglejte si tudi...